Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Miód – skuteczny na oporne bakterie
Miód jest nową, potencjalną bronią w walce z opornością bakterii. Jego właściwości antybiotyczne znane są już od tysiącleci, co więcej teraz się okazuje, że utrudnia bakteriom nabieranie oporności w trakcie antybiotykoterapii.

Unikalną właściwością miodu jest jego zdolność do zwalczania infekcji na wielu poziomach, co utrudnia bakteriom nabieranie oporności” mówi autorka badania doktor Susan Meschwitz. Działanie bakteriobójcze miodu opiera się na przede wszystkim na prostym efekcie osmotycznym. Miód charakteryzuje się bardzo dużą zawartością cukru. Komórki bakteryjne próbując wyrównać różnice stężeń cukru tracą wodę, a więc odwadniając się umierają. Wyniki badań zostały zaprezentowane na 247 Zjeździe Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego. Ponadto ogromną zaletą miodu jest fakt, że nie celuje on w systemy rozwoju bakterii. A właśnie te systemy przyczyniają się do rozwoju antybiotykooporności.

Kilka badań wykazało, że miód hamuje formowanie się biofilmu oraz skupisk bakterii chorobotwórczych. „Miód może także zaburzać quorum sensing, co osłabia zjadliwość bakterii, powodując, że te są bardziej podatne na konwencjonalne antybiotyki” mówi dr Meschwitz. Quorum sensing jest sposobem w jaki bakterie komunikują się ze sobą i może się przyczyniać do formowania biofilmu. Niektóre szczepy bakterii, poprzez ten sam system kontrolują uwalnianie toksyn bakteryjnych, co wpływa na patogenność bakterii.

Apiterapia to leczenie za pomocą produktów pszczelich. W tej dziedzinie wykorzystuje się oprócz miodu, pyłek kwiataowy, propolis, jad pszczeli, wosk. Preparaty na bazie miodu przyspieszają regenerację tkanek, działają immunostymulująco. Regularne spożywanie miodu wzmacnia organizm, poprawia samopoczucie. Miód jest wypełniony polifenolami i antyoksydantami takimi jak: kwas fenolowy, kawowy czy elagowy, a także wieloma flawonoidami. „Wiele badań wykazuje korelację pomiędzy antyoksydacyjną aktywnością miodu i obecnością fenoli” dodaje doktor Meschwitz. Przeprowadzono wiele badań in vitro, jednak niewiele klinicznych, które potwierdzałyby szerokie spektrum działania miodu: przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe. „Przeprowadzilismy standardowe badania oceniające poziom właściwości antyoksydacyjnych miodu. Wyizolowaliśmy i zidentyfikowaliśmy wiele antyoksydacyjnych polifenoli. W badaniach bakteryjnych sprawdzaliśmy aktywność miodu w stosunku między innymi do bakterii Escherichia coli, Staphylococcus ureus i Pseudomonas Aeruginosa.”

Miód może więc stanowić skuteczne rozwiązanie dla wciąż rosnącej oporności bakterii na antybiotyki. A jego naturalność jest ogromnym atutem w kontekście przyswajalności i bezpieczeństwa stosowania.

 

Źródła

American Chemistry Society www.acs.org

www.worldpharmanews.com

www.apiterapia.biz

KOMENTARZE
Newsletter