Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Co wybrać: zamrożone czy świeże warzywo?
01.04.2010
Ostatnie badania angielskich badaczy dowodzą, że mrożone warzywa mogą być dużo zdrowsze niż świeże. Jest to uzasadnione występowaniem w nich większej ilości składników odżywczych.
Naukowcy z Instytutu Badań Żywności w Wielkiej Brytanii twierdzą, że podczas przechowywania świeżych owoców czy warzyw ilość substancji odżywczych - bardzo ważnych dla zdrowia organizmu człowieka - zmniejsza się aż do 45%. Dodają, że im większy będzie okres pomiędzy czasem zerwania owocu a jego czasem podania na stół konsumenta, tym mniej będzie w nim ważnych składników pokarmowych. Niekiedy ten czas może osiągać do dwóch tygodni, co negatywnie wpływa na zachowanie zdrowej żywności.

Według przeprowadzonych testów, zamrożona zielona fasola dopiero po 16 dniach traci swoją wartość odżywczą do 45%, brokuły i kalafior - tylko do 25%, groszek - do 15%, a marchew - do 10%.
KOMENTARZE
Newsletter