Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Ekologiczny sposób na przechowywanie jabłek
15.04.2010
Firma «Yummy Fruit Company» z Nowej Zelandii zaproponowała nowoczesne rozwiązanie dotyczące zwiększenia trwałości owoców podczas ich przechowywania. Jest to technologia «Purfresh».
Polega ona na wykorzystaniu ozonu do obróbki jabłek z rodzaju Breburn, Gala, Pink Lady i Grenadyny Smithw w celu zmniejszenia liczby bakterii gnilnych oraz kontroli zawartości etylenu w atmosferze pomieszczeń, gdzie są one składowane. Jest to metoda całkowicie pozbawiona wykorzystania związków chemicznych do zachowania trwałości jabłek podczas ich przechowywania.

Dzięki aparaturze monitorującej oraz regulującej zawartość ozonu w atmosferze magazynów do składowania owoców, można zachować wysoki poziom bezpieczeństwa oraz jakości końcowego produktu. Firma już wprowadziła tą metodę w 16 kamerach chłodniczych z regulowanym środowiskiem gazowym. Technologia zimnego przechowywania polega na produkcji ozonu z tlenu powietrznego, który z kolei jest podawany w określonych dawkach do chłodni zarówno z regulowaną atmosferą, jak i zwykłych.

Ozon działa bakteriobójczo na wszystkie mikroorganizmy obecne na powierzchni owoców i w atmosferze magazynów. Jednocześnie podczas reakcji chemicznych przekształca się ponownie do tlenu, dlatego smak, aromat oraz konsystencja produktu nie zmienia się. Ponadto zmniejsza się koncentracja etylenu, który przyspiesza starzenie się owoców, a zatem zwiększa się ich czas trwałości.

Oprócz jabłek tą metodę można stosować do przechowywania innych owoców, m.in. cytrusów, winogron, kiwi, cebuli, ziemniaków i pomidorów
KOMENTARZE
Newsletter