Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Globuliny z ziaren kawy ochronią rośliny przed szkodnikami
01.04.2010
Naukowcy z Brazylii po raz pierwszy odnotowali, że ziarna kawy mogą zawierać białka, które są w stanie zabijać owady, a tym samym chronić uprawy przed szkodnikami.
Wiele roślin takich, jak groszek i fasola, zawierają globuliny - białka zdolne odpędzać szkodników. Według Paulo Mazzafera i jego zespołu, globuliny występujące w ziarnach kawy również mogą mieć daną właściwość. Jednak wysokie temperatury niszczą te białka, co oznacza, że nie występują one w parzonej kawie. Dlatego naukowcy przeprowadzali badania nad ziarnami kawy nie poddanymi obróbce termicznej. W tych testach organizmem modelowym do odstraszania była larwa strąkowca czteroplamowego Callosobruchus maculatus. Wyniki tych badań wykazały, że nawet mała ilość globulin z ziaren kawy może szybko zabijać do połowy tych owadów.

W przyszłości naukowcy planują wprowadzić geny odpowiedzialne za produkcję tych białek do genomu ważnych upraw roślin w celu zwiększenia ich odporności przed szkodnikami. Ponadto naukowcy zapewniają, że globuliny pochodzące z ziaren kawy nie są szkodliwe dla człowieka.


źródło: sciencedaily.com
KOMENTARZE
Newsletter