Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Jubileusz Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ
Redakcja Redakcja, 08.10.2010
Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej obchodził w tym roku Jubileusz 60-lecia. Uroczystości odbyły się 17 września w audytorium im. A. Sołtana PŁ.

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności (BINoŻ) Politechniki Łódzkiej na jubileuszu 60-lecia pracy dydaktycznej i naukowej odnotował ponad 700 gości. Podczas obchodów trwających dwa dni odbyły się liczne wykłady i dyskusje, ponieważ w programie jubileuszu znalazło się także Forum Żywnościowe.

Tutaj można pobrać prezentację przygotowaną przez profesora. dr hab. inż. Jana Iciek, profesora zwyczajnego PŁ, Dziekana Wydziału, Kierownika Zakładu Cukrownictwa.
 

 


Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ:

INSTYTUT BIOCHEMII TECHNICZNEJ
Instytut Biochemii Technicznej Politechniki Łódzkiej specjalizuje się w badaniach z zakresu biotechnologii, zmierzających do opracowania nowych lub ulepszenia już istniejących technologii w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, chemicznym oraz w ochronie środowiska. Wymaga to umiejętnej integracji zagadnień inżynieryjnych, chemicznych i biologicznych, tak, aby było możliwe stworzenie bardziej efektywnych ekonomicznie i bezpiecznych ekologicznie rozwiązań technologicznych.


Główne kierunki badań zespołu IBT PŁ w ostatnim pięcioleciu obejmują:

Biokataliza stosowana i niekonwencjonalna
Badania w obszarze biokatalizy są w Instytucie uprawiane najdłużej i mają kompleksowy charakter; pozwalają nie tylko znaleźć wydajnego naturalnego producenta określonego enzymu o pożądanych technologicznie cechach, ale także określić kinetyczno-molekularne właściwości decydujące o potencjalnych walorach użytkowych takiego katalitycznego białka oraz zaproponować kierunki jego praktycznego wykorzystania.

Inżynieria węglowodanów
Mikrobiologiczna synteza polisacharydów, przede wszystkim bakteryjnej celulozy i jej ukierunkowane modyfikacje w celu optymalizacji właściwości tego biomateriału jako terapeutyka.
Enzymatyczna synteza in vitro nowych, prebiotycznych oligosacharydów i ich pochodnych o właściwościach prozdrowotnych.. Kinetyczna i termodynamiczna kontrola reakcji.

Biotechnologia molekularna i immunotechnologia
Technologia rekombinacji DNA in vitro - izolowanie i analiza różnego pochodzenia kwasów nukleinowych (plazmidowy, chromosomalny i metagenomowy DNA oraz RNA mikroorganizmów), konstrukcja drobnoustrojowych bibliotek genów, ekspresja rekombinowanego genetycznie DNA w bakteriach (E. coli) i drożdżach (Pichia pastoris).
Immunotechnologia: otrzymywanie wysokospecyficznych przeciwciał (mono- i poliklonalnych oraz rekombinowanych) i ich wykorzystanie w izolowaniu biomolekuł, a także w identyfikacji i charakterystyce białek katalitycznych metodami immunochemicznymi. Krystalizacja przeciwciał.
Proteomika - analiza profili białek dzikich szczepów drobnoustrojów i ich mutantów, jak również profili białek drobnoustrojowych w warunkach bezstresowych i stresowych; proteomiczne sekwencjonowanie białek różnicujących.

Rentgenograficzna analiza strukturalna
Rentgenografia strukturalna związków biologicznie czynnych - krystalizacja biocząsteczek, badania krystalograficzne natywnych białek (przeciwciał monoklinalnych, enzymów i ich białkowych inhibitorów), peptydów oraz substancji syntetycznych, w tym terapeutyków, np. syntetycznych inhibitorów enzymów wirusa HIV - proteazy aspartylowej i odwrotnej transkryptazy (potencjalne leki przeciwko AIDS). Modelowanie molekularnych interakcji inhibitor–enzym oraz ligand-przeciwciało. Wykorzystanie NMR ciała stałego w badaniach strukturalnych biocząsteczek.

Biotechnologia środowiska
Podstawą tego obszaru badań jest kolekcja kilkuset szczepów drobnoustrojów, wydajnych producentów oksydoreduktaz (mono- i dioksygenazy, oksydazy, dehydrogenazy, peroksydazy) i hydrolaz (lipazy, celulazy, ksylanazy, pektynazy), które katalizują wspomniane procesy biodegradacji i biokonwersji. W skład tej kolekcji wchodzi ok. 90 szczepów drobnoustrojów - degraderów węglowodorów alifatycznych i aromatycznych. Te ostatnie kultury są wykorzystywane w kompozycji biopreparatów, przeznaczonych do bioremediacji gruntów skażonych substancjami ropopochodnymi.

Biochemia żywności
Występowanie, właściwości i interakcje związków polifenolowych (antocyjany, taniny skondensowane i inne), molekularne mechanizmy ich działania, udział w transdukcji sygnałów komórkowych, metody otrzymywania i stabilizacji barwników roślinnych oraz badanie ich trwałości w produktach spożywczych. Preparaty związków polifenolowych dla żywności funkcjonalnej.
Enzymatyczna modyfikacja białek z udziałem proteinaz i transglutaminaz. Enzymatyczne hydrolizaty białek specjalnego przeznaczenia.

Społeczno-prawne uwarunkowania biotechnologii
Badania prowadzone w tym obszarze przez nasz zespół są w Polsce unikatowe i obejmują: Legislację w biotechnologii – stan prawny w Polsce i na świecie, własność intelektualna i patentowa w biotechnologii, społeczny odbiór biotechnologii w Polsce i na świecie, zagadnienia biobezpieczeństwa w odniesieniu do organizmów i żywności modyfikowanej genetycznie.

INSTYTUT TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI

Minimalizacja zużycia energii cieplnej w przemyśle cukrowniczym.
Gospodarka cieplna cukrowni.
Opracowanie programów komputerowych pozwalających na analizę symulacyjną procesów, urządzeń i aparatów stosowanych w przemyśle.
Kinetyka destrukcji termicznej przetrwalników oraz degradacji termicznej labilnych składników żywności.
Struktura cząstek sacharozy. Oddziaływanie inter- i intramolekularne cząstek sacharozy w roztworze.
Rafinacja cukru.
Kinetyka i optymalizacja warunków ekstrakcji sacharozy z krajanki buraczanej.
Opracowanie niekonwencjonalnych metod oraz urządzeń do pomiaru parametrów procesów technologicznych stosowanych w przemyśle spożywczym.
Zastosowanie atmosfery kontrolowanej i modyfikowanej do przechowywania warzyw i produktów zwierzęcych.
Suszenie sublimacyjne warzyw, owoców, soków owocowych i mięsa.
Zastosowanie krioprotektantów w procesie mrożenia mięsa i jego przetworów.
Zastosowanie krioprotektantów w procesie mrożenia mięsa i jego przetworów.

Fizyczna, chemiczna i biochemiczna modyfikacja skrobi.
Wyznaczenie właściwości reologicznych półproduktów i wyrobów przemysłu cukierniczego (mas czekoladowych i mas czekoladopodobnych).
Badania chemiczne procesów antyoksydacyjnych w wyrobach cukierniczych.
Wpływ warunków prażenia kawy na jej właściwości fizykochemiczne i organoleptyczne.
Kinetyka suszenia, prażenia produktów pochodzenia roślinnego.
Procesy fizykochemiczne w przetwórstwie ziemniaczanym i skrobiowym.
Badanie wpływu składu i właściwości fizykochemicznych surowców na jakość wyrobów piekarskich.

Optymalizacja metod oznaczania zawartości sacharydów, kwasów organicznych i alkoholi metodą HPLC.
Optymalizacja procesów biokonwersji sacharozy do soli kwasów aldonowych. Estryfikacja sacharydów.
Nowe technologie dotyczące prebiotyków, ze szczególnym uwzględnieniem oligosacharydów.
Oznaczanie wskaźników działania reaktywnych form tlenu i azotu.

Badanie praktycznego funkcjonowania systemów zarządzania jakością.

INSTYTUT PODSTAW CHEMII ŻYWNOŚCI

Synteza związków zapachowych identycznych z naturalnymi i ich analogów.
Biotransformacja związków organicznych.
Elektrosynteza związków organicznych.
Synteza lotnych związków o wysokiej czystości optycznej.

Skład chemiczny i właściwości biologiczne substancji naturalnych (olejki eteryczne, polifenole) z roślin występujących w Polsce w stanie naturalnym i uprawianych: badanie zmienności ontogenetycznej i różnorodności chemicznej, wydzielanie i identyfikacja składników, określanie aktywności przeciwbakteryjnej i przeciwgrzybowej.

Biosensory i sensory optyczne do pomiaru stężenia tlenu i glukozy.
Techniki fluorescencyjne w badaniach biopolimerów.
Immobilizacja enzymów.

Immunoenzymatyczne metody analizy składników żywności.
Alergeny żywności.
Chemia związków kompleksowych metali grup przejściowych z bioligandami.

Analiza i ochrona środowiska.
Termiczna utylizacja i biodegradacja odpadów niebezpiecznych.
Plazmowa destrukcja odpadów.

INSTYTUT TECHNOLOGII FERMENTACJI IMIKROBIOLOGII

Fizjologia, metabolizm oraz przechowalnictwo drobnoustrojów przemysłowych.
Modyfikacja genomów oraz charakterystyka mikroorganizmów o znaczeniu biotechnologicznym.
Doskonalenie technologii produkcji napojów fermentowanych i pieczywa na zakwasach.
Substancje biologicznie czynne w żywności otrzymywanej na drodze kierowanej fermentacji.
Immobilizacja mikroorganizmów o uzdolnieniach fermentacyjnych.
Doskonalenie technologii drożdżownictwa i produkcji etanolu oraz wykorzystanie odpadów przemysłowych.
Zastosowanie procesów biologicznych w utylizacji przemysłowych odpadów ciekłych i gazowych.

red. Blanka Majda

 

KOMENTARZE
Newsletter