Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Krem do twarzy "Sekret długowieczności"- receptura od Jan Dekker
01.04.2010

 

Składnik

INCI (CTFA)

%

A

Woda

Water

59,97

EDETA BD(1)

Disodium EDTA

0,10

B

Glikol butylenowy

Butylene Glycol

5,00

NEOFECT 301

Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol

1,00

C

Gliceryna

Glycerin

5,00

Guma ksantanowa

Xanthan Gum

0,30

D

NIKKOL NIKKOMULESE LH

Hydroxypropylmethylcellulose Stearoxy Ether, Hydrogenated Lecithin, Glycerin, Sodium Methyl Stearoyl Taurate, Squalane

3,60

 

 

E

NEXBASE 2004 FG

Hydrogenated Polydecene

8,00

TAGO ALKANOL 1618(2)

Cetearyl Alcohol

1,50

NIKKOL MGS-BV

Glyceryl Stearate

1,00

GRAPE SEED OIL REFINED

Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil

2,00

DC 200 (350CST)(4)

Dimethicone

5,00

F

PHYTROX LT-10

Lecithin, Ascorbyl Palmitate, Helianthus Annus (Sunflower) Seed Oil, Tocopherol

0,20

 

G

PLASTIC POWDER D-400

HDI/Trimethylol Hexyllactone Crosspolymer, Silica

2,00

RESVERATROX® 2% SOl*

Butylene Glycol, Water, Vitis Vinifera (Grape) Vine Extract

5,00

Kompozycja zapachowa

Fragrance

0,20

NaOH (10% aq. sol.)

Water, Sodium Hydroxide

0,13

 


Proces wytwarzania:

  1. Podgrzać fazę A do 70 ̊ C.
  2. Wymieszać osobno fazy B i C, następnie dodać do nich A i homogenizować.
  3. Utrzymać A w 70oC, dodać D i dobrze zdyspergować.
  4. Grzać fazę E w 70oC do całkowitego rozpuszczenia.
  5. Przed uformowaniem emulsji, dodać F do E.
  6. Pozostawić obie fazy w 70 ̊ C i mieszając dodawać wolno (E + F) do (A + B + C + D).
  7. Homogenizować przez 3 minuty przy 2000 – 3000 rpm, następnie schłodzić do temperatury pokojowej.
  8. Dodawać po kolei składniki fazy G do emulsji i dokładnie zhomogenizować.

Wygląd i cechy charakterystyczne:

  • emulsja o/w o lekko kawowym kolorze
  • aktywnośc produktu o charakterze retinoid-like i przeciwzmarszczkowym dzięki RESVERATROX® 2% SOl*
  • odczucie jedwabistości i maskowania małych zmarszczek dzięki składnikowi Plastic Powder D-400
pH: 6 – 6,5

Odwirowanie: 5000 rpm; 4 min – nie odnotowano separacji faz

Stabilność: produkt stabilny po 3 miesiącach w temperaturze pokojowej i 42 ̊ C oraz po miesiącu w 50 ̊ C

Lepkość: 10000cP (Viscostar Plus, trzpień 6, prędkość20 rpm, 1 min, 20 ̊ C)

Inni dostawcy: (1) Laserson, (2) Degussa, (3) Robertet: Fleurspice, (4) Univar

* przeczytaj o naszym nowym surowcu Resveratrox 2% Sol

Źródło: Jan Dekker Polska Sp. z o.o.

To the best of our knowledge the information contained herein is correct. However, no responsibility or liability for any consequences arising from its use can be accepted, including possible patent infringement or other rights belonging to another party. Users should make their own tests for their particular purposes. Version 2010-03-30

KOMENTARZE
Newsletter