Strona główna
Kalendarium
Nasze szkolenia
Kwartalnik
Biotech TV
Oferty pracy Pracuj.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Strefa logowania
Informacje
Biotechnologia
Farmacja
Kosmetologia
Technologie
Firmy
Materiały i odczynniki
Aparatura i wyposażenie
Surowce kosmetyczne
Surowce farmaceutyczne
Surowce żywnościowe
Firmy usługowe
Uczelnie Wyższe
Consulting
Badania kliniczne i przedkliniczne
Patenty i rejestracje
Oprogramowanie
Opakowania
Produkty kosmetyczne
Inne
Produkty/Usługi
Aparatura
Materiały i odczynniki
Surowce kosmetyczne
Surowce farmaceutyczne
Surowce żywnościowe
Usługi
Praca
Strona główna
Kalendarium
Nasze szkolenia
Kwartalnik
Biotech TV
Oferty pracy Pracuj.pl
Home
Informacje
Portal biotechnologia.pl korzysta z Javascript. Włącz go w swojej przeglądarce, aby w pełni cieszyć się portalem. Nie wiesz jak?
Kliknij tutaj.
Biotechnologia
Farmacja
Kosmetologia
Technologie
MAPA TAGÓW
bioetyka
innowacje
badania kliniczne
nauka w polsce
pandemia
dofinansowanie
koronawirus
covid-19
koronawirus w Polsce
sars-cov-2
Oferty pracy
Animal Caretaker to provide support in the Laboratory of RNA Biology - ERA Chairs Group
, International Institute of Molecular and Cell Biology in Warsaw
Animal Caretaker to provide support in the Laboratory of RNA Biology - ERA Chairs Group Laboratory of RNA Biology - ERA Chairs Group...
Stanowisko Koordynatora ds. badań proteomicznych na Wydziale Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii UJ
, Uniwersytet Jagielloński
Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego poszukuje doświadczonego specjalisty do zorganizowania działalności i...
Przedstawiciel naukowy/Przedstawicielka naukowa - region Gdańsk, region Kraków/Katowice
, Promega GmbH
Twoja szansa na karierę w Promega – sprawdź, jak możesz do nas dołączyć! Przedstawiciel naukowy/Przedstawicielka naukowa - region...
Informacje
Szukaj
Pyłek kwiatowy zanieczyszczony selenem- niebezpieczeństwo dla pszczoły miodnej?
Do głównych stresorów pszczoły miodnej można zaliczyć zarówno patogeny naturalnie występujące w przyrodzie (np. wirusy), jak i substancje wprowadzone w nadmiernej ilości do środowiska wskutek działalności człowieka. Badania prowadzone przez zespół naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside potwierdzają, że wysokie stężenia selenu pobierane wraz z pyłkiem mogą znacząco wpływać na funkcjonowanie i rozwój pszczoły miodnej.
15.01.2014
,
Tagi:
pszczoły
,
pyłek kwiatowy
,
pszczoła miodna
,
selen
Opakowania jadalne w przemyśle spożywczym — różnorodność surowców do produkcji a ich zastosowanie
Opakowania syntetyczne stanowią znaczną część odpadów zalegających na wysypiskach śmieci. Z powodu braku podatności na procesy rozkładu występujące w środowisku, mogą je zanieczyszczać przez dziesiątki, a nawet setki lat. Opakowania jadalne ze względu na biodegradowalność są alternatywą dla syntetycznych opakowań w przemyśle spożywczym. Produkowane są z wielu substancji, które ze względu na różnorodną budowę i odmienne właściwości mają wiele zastosowań.
18.12.2013
,
Tagi:
biodegradacja
,
biodegradowalność
,
opakowania
,
opakowania jadalne
Drzewo bananowca wobec szkodników Radopholus similis- nowo odkryty system obrony rośliny
Nicienie Radopholus similis stanowią grupę szkodników, które są poważnym zagrożeniem m. in. dla upraw drzew bananowca oraz anturium. Ze względu na szybkie rozprzestrzenianie się patogenu i wysoką szkodliwość w wielu krajach, w tym w Polsce, został uznany za organizm kwarantannowy. Niektóre odmiany drzew bananowca są mniej podatne na ataki nicieni niż pozostałe rośliny należące do tego gatunku. Niemiecki badacz Dirk Hölscher wraz z międzynarodowym zespołem naukowców w swoich badaniach wyjaśnił, dlaczego niektóre z odmian bananowca są odporne wobec tych patogenów.
17.12.2013
,
Tagi:
nicienie
,
szkodniki
,
Radopholus similis
,
bananowiec
,
anturium
Wirusy z rodziny Baculoviridae w trosce o sady ekologiczne
Pestycydy należą do chemicznych środków ochrony roślin i są powszechnie stosowane w konwencjonalnych gospodarstwach rolnych, m.in. w sadownictwie. Jednak w rolnictwie ekologicznym zabrania się korzystania z pestycydów. Jak zatem chronić EKO gospodarstwa przed obniżeniem plonów? Rozsądnym rozwiązaniem wydaje się możliwość wykorzystania naturalnych wrogów szkodników roślin uprawnych. Wirusy z rodziny Baculoviridae skutecznie ograniczają populację niepożądanych owadów w sadach, przy czym cieszą się szerokim uznaniem, zarówno ze strony rolników, jak i ekologów.
09.12.2013
,
Tagi:
pestycydy
,
rolnictwo ekologiczne
,
wirusy
,
Baculoviridae
,
biopestycydy
,
Gąsienice owocówki jabłkóweczki
Bakteriocyna Bacillus subtililis- nowa perspektywa walki z zakażeniami stopy cukrzycowej
Zespół Stopy Cukrzycowej (ZSC) jest częstym powikłaniem cukrzycy I oraz II typu, które w najcięższych przypadkach może być przyczyną amputacji kończyny. W przebiegu schorzenia na stopach tworzą się owrzodzenia i rany, które są łatwym celem dla drobnoustrojów patogennych, stanowiąc wrota zakażeń. Do walki z zakażeniami angażowane są przez lekarzy m.in. antybiotyki, preparaty srebra czy jodu, jednak wciąż poszukiwane są nowe rozwiązania. Według badań prowadzonych przez zespół naukowców z Indii (Joseph B, Dhas B, Hena V, Raj J.) bakteriocyna produkowana przez bakterie Bacillus subtilis może hamować rozwój niektórych patogenów zaangażowanych w zakażenia stopy cukrzycowej.
05.12.2013
,
Tagi:
cukrzyca
,
owrzodzenia
,
Zespół Stopy Cukrzycowej
,
rany cukrzycowe
Skarby w kłączach ukryte, czyli o prozdrowotnych właściwościach imbiru lekarskiego
Właściwości imbiru są powszechnie doceniane nie tylko w sztuce kulinarnej, ale również w medycynie. Sproszkowane kłącze imbiru lekarskiego wchodzi w skład licznych preparatów przeciwzapalnych, przeciwgorączkowych czy uśmierzających ból. Różnokierunkowe działanie kłącza imbiru jest związane z obecnością szeregu substancji o złożonej budowie chemicznej, a poznanie mechanizmów odpowiedzialnych za terapeutyczny efekt otwiera przed naukowcami nowe możliwości skutecznego zastosowania.
20.11.2013
,
Tagi:
imbir lekarski
,
imbir
,
Zingiber officinale
Nowe nadzieje dla osób z alergią na orzechy arachidowe — koniec z unikaniem potraw?
Alergia pokarmowa dotyczy około 4-8% dzieci oraz 2-3% populacji dorosłych, co czyni ją problemem społecznym. Komfort życia osób cierpiących na alergię pokarmową jest niejednokrotnie obniżony z powodu konieczności przestrzegania diety eliminacyjnej (ograniczającej posiłki zawierające alergeny). Zespół naukowców z National Jewish Health zidentyfikował enzym, który bierze udział w rozwoju alergii pokarmowej na orzechy arachidowe – jeden z najczęściej alergizujących pokarmów. Możliwość zahamowania aktywności tego enzymu staje się obiecującym celem dla leków pomocnych w walce z objawami tej reakcji alergicznej.
19.11.2013
,
Tagi:
alergia pokarmowa
,
orzechy arachidowe
,
reakcja alergiczna
,
leki przeciwalergiczne
<
Kwiecień 2024
>
pn
wt
śr
cz
pt
sb
nd
1
2
3
4
WEBINAR | Rozporządzenia o Ogólnym Bezpieczeństwie Produktów Kosmetycznych i Chemicznych w Kontekście Sprzedaży Internetowej
2024-04-04 do 2024-04-04
5
6
7
8
9
WEBINAR | ABC prawa kosmetycznego – najważniejsze akty prawne u ujęciu praktycznym. Ustawodawstwo EU i PL
2024-04-09 do 2024-04-09
10
WEBINAR | Oznakowanie promieniochronne – metody wyznaczania współczynników, elementy oznakowania
2024-04-10 do 2024-04-10
I Ogólnopolska Konferencja „Skuteczne zarządzanie laboratorium”
2024-04-10 do 2024-04-12
11
Nowe wagi METTLER TOLEDO - tu waży się przyszłość Twojego laboratorium
2024-04-11 do 2024-04-11
Ogólnopolska Konferencja Doktorantów Nauk o Życiu BioOpen
2024-04-11 do 2024-04-12
12
13
14
15
16
NutraFood Poland
2024-04-16 do 2024-04-18
17
18
19
Konferencja „Wymiary”
2024-04-19 do 2024-04-19
20
21
22
V Międzynarodowy Szczyt Klimatyczny TOGETAIR 2024
2024-04-22 do 2024-04-23
23
24
SZKOLENIE ONLINE | Kosmetyki dla zwierząt – projektowanie i wdrożenie na rynek
2024-04-24 do 2024-04-24
II Krajowa Konferencja EkoBioTox
2024-04-24 do 2024-04-26
25
Webinar | Opracowanie składu jakościowego na etykietę produktu kosmetycznego zgodnie z Rozporządzeniem 1223/2009
2024-04-25 do 2024-04-25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
e-Kwartalnik portalu Biotechnologia.pl 1/2024
Pobierz bezpłatny e-Kwartalnik Biotechnologia.pl Więcej informacji: malgorzata.ges@biotechnologia.pl
WYDAWCA
PARTNERZY
Newsletter
Wybierz branżę
Biotechnologia
Kosmetologia
Farmacja
Wybierz branżę.
Nie może być puste.
Nie może być puste.
Nie może być puste.
Nie może być puste.
Twój email nie przeszedł procesu walidacji.
Zapisz się
Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera drogą elektroniczną na podany przeze mnie adres e-mail, zgodnie z Rozporządzeniem PE i RE 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych (RODO).
Musisz wyrazić zgodę na otrzymywanie newslettera.
Oznajmiam, iż przeczytałem i zapoznałem się z Regulaminem oraz Polityką Prywatności Portalu i akceptuję ich treść.
Regulamin
|
Polityka Prywatności
Musisz zaakceptować regulamin i politykę prywatności.
Wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.