Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu od 20 lat
FERMENT'ACTIVES - nowatorskie składniki aktywne otrzymywane w procesie fermentacji
FERMENT'ACTIVES - nowatorskie składniki aktywne otrzymywane w procesie fermentacji
Od zarania dziejów produkty fermentowane, włączając fermentowaną żywność, są używane w kulturach zarówno Wschodu, jak i Zachodu. Przez wieki ich otrzymywanie było postrzegane jako cud, ponieważ nie było rozumiane. Od czasu odkrycia w XIX wieku mikroorganizmów (bakterii, drożdży oraz grzybów nitkowatych) ludzie nauczyli się i spróbowali użyć ich do stworzenia procesu fermentacji dla otrzymywania nowych produktów ze specyficznymi właściwościami.

 

 

Różnorodne badania naukowe pokazały, że fermentacja pozwala na produkcję żywności z wyjątkową jakością: organoleptyczną i konserwacji. Przede wszystkim jednak ujawniły, że fermentacja pozwala otrzymać żywność z różnymi właściwościami, wzmocnionymi w porównaniu z niefermentowanymi surowcami początkowymi.

Fermentacja jest unikalnym i niezastąpionym procesem biologicznym.

Fermentacja tego samego surowca przez różne mikroorganizmy może generować różne produkty z różnymi właściwościami. Na przykład fermentacja owczego mleka przez bakterie i/lub grzyby produkuje różne sery z różnymi właściwościami. Podobnie fermentacja różnych surowców przez te same mikroorganizmy pozwala produkować różne produkty z różnymi właściwościami.

Wybór surowca (substratu) i odpowiedniego mikroorganizmu jest bardzo ważny i pozwala na otrzymywanie odpowiednich fermentowanych produktów ze specyficznymi właściwościami. 

 

Fermentacja surowców pozwala na:

  • zwiększenie rozpuszczalności związków
  • zwiększenie dostępności związków
  • biotransformację związków w interesujące molekuły
  • bioaktywację związków
  • otrzymanie nowych biologicznych właściwości
  • wyższą koncentrację związków aktywnych

 

Ze swoją wiedzą, bogactwem materiału roślinnego, bogatą kolekcją mikroorganizmów oraz działaniem w zakresie fermentacji firma Greentech oferuje unikalne i specyficzne składniki aktywne.

Proces fermentacji Greentech bazuje na bezpiecznych mikroorganizmach zdolnych do transformacji, modyfikacji, zwiększenia działania materiału roślinnego.

 

Krok 1: Greentech wybiera najlepszy mikroorganizm, który ekstrahuje lub tworzy najlepszą aktywność ze specyficznej rośliny.

Różnorodność mikroorganizmów jest szeroka: około 30 tys. gatunków jest zidentyfikowanych, ale ta liczba reprezentuje mniej niż 10% wszystkich gatunków występujących na świecie. 250 gatunków jest używanych do fermentacji żywności od kilku wieków. Z tych bezpiecznych gatunków Greentech dokonuje wyboru.

Krok 2: Gdy wybór mikroorganizmu jest zakończony, producent optymalizuje proces fermentacji

Krok 3: Kiedy parametry fermentacji są zdefiniowane, ustalone i kontrolowane, Greentech zapewnia jakość składnika aktywnego, dzięki różnym punktom kontrolnym i analizom

Krok 4: Producent gwarantuje działanie nowatorskich składników kosmetycznych przez badania i standaryzację na obecność aktywnych molekuł

Krok 5: Firma certyfikuje skuteczność składników aktywnych dzięki testom in vitro i/lub in vivo.

 

Proponowane składniki kosmetyczne z serii Ferment'Actives:

 

Ferment'Active Pomegranate: Anti-Aging

Składnik bazuje na owocach granatu wzbogaconych przez specyficzny biotechnologiczny proces fermentacji. Owoce granatu są bogatsze w związki fenolowe, które mają ważne właściwości antyoksydacyjne. Są one zdolne do lepszego wyłapywania wolnych rodników i zapobiegania stresowi oksydacyjnemu w strukturach komórkowych. W związku z tym komórki mają silniejszą obronę przeciwko środowiskowym atakom, takim jak: zanieczyszczenia, UV, dym tytoniowy... Dzięki tym fenolowym związkom, skóra może łatwo i silniej walczyć przeciwko zjawiskom przedwcześniejszego starzenia.

 

Ferment'Active Raspberry: Brightening

Składnik bazuje na owocach maliny, wzbogaconych przez specyficzny, biotechnologiczny proces fermentacji. Maliny zawierają większą ilość alfa-hydroksykwasów (AHA) - silnych składników o właściwościach odmładzających i rozjaśniających. Są zatem zdolne do lepszej eksfoliacji stratum corneum i stąd do stymulacji odnowy komórek, a w rezultacie do regeneracji naskórka. AHA to również działanie silnie nawilżające i wzmacniające połysk włosów. Skóra dzięki nim staje się bardziej promienna, a włosy bardziej lśniące.

 

Ferment'Active Goji: Protection

Składnik bazuje na owocach goji wzbogaconych przez specyficzny biotechnologiczny proces fermentacji. Owoce goji zawierają większą ilość polifenoli i flawonoidów - ważnych związków antyoksydacyjnych i antyrodnikowych. Są one zdolne do lepszego wyłapywania wolnych rodników i zapobiegania stresowi oksydacyjnemu w strukturach komórkowych. W związku z tym komórki mają silniejszą obronę przeciwko środowiskowym atakom, takim jak zanieczyszczenia, UV, dym tytoniowy... Także, dzięki tym fenolowym związkom, skóra może łatwo i silniej walczyć przeciwko zjawiskom przedwcześniejszego starzenia.

 

Firma Greentech reprezentowana jest w Polsce przez Cosmetics Partner: www.surowcekosmetyczne.pl

www.facebook.com/CosmeticsPartner

Źródła

Materiały promocyjne firm Greentech oraz Cosmetics Partner

KOMENTARZE
news

<Kwiecień 2018>

pnwtśrczptsbnd
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
Newsletter