Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu od 20 lat
Naturalny zamiennik PEG w preparatach myjących – Floraesters K-20W Jojoba marki Floratech.
Naturalny zamiennik PEG w preparatach myjących – Floraesters    K-20W Jojoba marki Floratec
Trend na branie pod lupę składów preparatów kosmetycznych nadal pozostaje aktualny i nie zamierza dać o sobie zapomnieć. Konsumenci stali się znacznie bardziej świadomi tego, co tak naprawdę aplikują na skórę i co chcieliby zmienić w kosmetykach które kupują. Amatorzy ekologii i naturalnej pielęgnacji krytykują rzekomą szkodliwość silikonów, SLS czy też PEG. W kosmetykach przeznaczonych dla tej grupy konsumentów zastępuje się coraz częściej syntetyczne komponenty nowatorskimi, naturalnymi odpowiednikami. Przykładem takiej receptury jest szampon, w którym w którym PEG zastąpiono estrami oleju jojoba.

 

Pod tajemniczą nazwą PEG kryje się glikol polietylenowy oraz szeroka gama jego pochodnych, o rozpiętości stopnia polimeryzacji 4-120 cząstek. W zależności od masy cząsteczkowej, związki te mogą pełnić różnorodne funkcje w preparacie:

  • humektanta (wiązanie wody w skórze),
  • substancji nawilżającej
  • emolienta (natłuszczanie, zmiękczanie i wygładzanie),
  • modyfikatora reologii (regulacja lepkości preparatu),
  • emulgatora,
  • solubilizatora (pośrednik rozpuszczania – m.in. układy micelarne),
  • a nawet środka myjącego.

Mimo tak szerokiej gamy zastosowań, w literaturze oraz pośród konsumentów pojawiają się negatywne opinie na temat omawianej grupy surowców. PEG-i mogą pozbawiać skórę naturalnej ochronnej bariery lipidowej, co skutkuje suchością, podatnością naskórka na uszkodzenia mechaniczne, pękanie i może powodować świąd. Tak osłabiona skóra jest bardziej przepuszczalna dla  innych potencjalnie szkodliwych substancji. Dodatkowo niektóre związki z grupy PEG mogą zatykać pory prowadząc do stanów zapalnych, np. skóry po pachami.

 

Nowością mającą za zadanie m.in. zastąpić w kosmetyce pochodne glikolu etylenowego jest surowiec marki Floratech oparty na hydrolizowanych estrach pozyskanych z oleju z nasion rośliny jojoba (Simmondsia chinesis ) – Floraesters K-20W Jojoba. Komponent ten charakteryzuje się doskonałymi właściwościami emoliencyjnymi oraz wysoką substantywnością względem skóry – skóra pozostaje delikatnie natłuszczona, miękka i gładka nawet po spłukaniu produktu go zawierającego.  Z tej racji Floraesters znajduje zastosowanie nie tylko w emulsjach do aplikacji na skórę, ale i w preparatach myjących i do pielęgnacji włosów.

Jak wiadomo włos jest organem równie wrażliwym i kapryśnym jak skóra, dlatego warto dbać o skład preparatów którym pielęgnujemy fryzurę i uważnie obserwować reakcje włosów na kosmetyki, którymi je raczymy.

 

Kolejne zalety kosmetyczne i aplikacyjne Floraesters K-20W Jojoba to:

  • odbudowa płaszcza hydrolipidowego skóry i włosów (obniżanie TEWL)
  • emolient suchy – nie obciąża włosów, nie pozostawia tłustej powłoki na skórze
  • poprawa nawilżenia
  • łagodzenie podrażnień i zaczerwienień
  • ujędrnienie skóry i uelastycznienie włókna włosa

Natomiast do atutów komponentu w przypadku wprowadzania go do receptury należy:

  • utrwalenie zapachu preparatu,
  • stabilność w recepturze,
  • łatwość użycia  (dobra dyspergowalność w wodzie i rozpuszczalność w alkoholu)
  • podobnie do PEG nadaje się do modyfikowania reologii (lepkości) preparatów

Floraesters polecany jest zarówno do emulsji kosmetycznych (balsamy, kremy , lotiony), jak i środków higieny jak żele pod prysznic, preparaty do kąpieli, toniki i płyny micelarne. Specjalne zastosowanie znajduje w kosmetykach, które potencjalnie mogą wysuszać skórę, np. kosmetykach kolorowych, samoopalaczach, wodach po goleniu, mgiełkach do ciała. Ze względu na dobrą wodoodporność wprowadza się go także do emulsji fotoochronnych dla sportowców.

 

Poniżej zaprezentowano przykładową recepturę szamponu do włosów z zastosowaniem preparatu estrów  Floraesters K-2-W Jojoba. Biorąc pod uwagę emoliencyjne, ochronne i uelastyczniające własności surowca można powiedzieć, że pełni on w szamponie, który z zasady ma oczyszczać włos, role rekondycjonującą. Włosy pozostają po spłukaniu miękkie, jedwabiście gładkie i lśniące.

 

Nazwa INCI

Zawartość [% w.w.]

FAZA A

Sodium Laureth Sulfate

25,20

Decyl Glucoside

15,10

Cocamidopropyl Betaine

10,20

Ammonium Lauryl Sulfate (and) ALES

 (and) CAPB (and) Cocamide DEA

 (and) Lauramide DEA

4,00

Glycerin

0,50

FAZA B

Hydrolyzed Jojoba Esters (and)

 Water (Aqua)     (Floraesters K-20W Jojoba)

5,30

FAZA C

Water (deionized)

q.s.

Polyquaternium-24

0,10

Sodium Cocoyl Isethionate

4,70

FAZA D

Preservative

q.s.

Fragrance

q.s.

Color

q.s.

 

Czynności:

 

  1. Połączyć ze sobą składniki fazy A, mieszając je w temperaturze ok. 70oC.
  2. Do fazy A dodać fazę B i dalej mieszać do uzyskania jednolitej masy.
  3. Ogrzać wodę demineralizowaną do temperatury 65-70oC i ostrożnie wprowadzić do niej kolejno dwa pozostałe składniki fazy C, mieszając każdy aż do rozpuszczenia.
  4. Powoli połączyć ze sobą fazy A/B i C.
  5. Schłodzić do 50oC.
  6. Dodać składniki fazy D, schłodzić całość do temperatury pokojowej.

 

Dystrybutorem surowców marki Floratech na rynku polskim jest firma ProTec Ingredia Polska.

Źródła

 

  1. Materiały promocyjne marki Floratech i ProTec Ingredia
  2. http://ekotarg.pl/artykul/wybieram_zdrowe_kosmetyki._cz._vi_bez_peg,253
  3. M.C. Martini, Kosmetologia i farmakologia skóry, Warszawa 2007
  4. www.luskiewnik.strefa.pl/acne/toksyny.htm
KOMENTARZE
news

<Kwiecień 2018>

pnwtśrczptsbnd
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
Newsletter