Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Nutrikosmetyki na bazie drożdży od Lallemand Health Ingredients
03.02.2011

Rynek nutrikosmetyki dynamicznie rozwija się w Europie Zachodniej, zwłaszcza we Francji, Niemczech i we Włoszech. Według danych pochodzących z raportu Euromonitor  International 2010, rynek Nutrikosmetyki w Japonii i Chinach stanowi  odpowiednio 18% i 13% sprzedaży suplementów diety.

 Kanadyjska firma Lallemand Health Ingredients  wprowadza na rynek linię produktów opartych na drożdżach , które zawierają niezbędne dla zachowania zdrowej i promiennej cery  mikroelementy  oraz witaminy.

Ich nazwa handlowa to Lalmin. Drożdże te są wzbogacone odpowiednio w Selen, Cynk czy witaminy z grupy B.

Produkty te znajdują zastosowanie jako dodatki do nutrikosmetyków oraz suplementów diety o działaniu antyoksydacyjnym, anti-aging oraz chroniącym przed szkodliwym  wpływem promieniowania UV.

Lallemand Health Ingredients   zaprojektował produkty z linii Lalmin  w oparciu o inaktywowane komórki drożdży Saccharomyces cerevisiae.

W badaniu klinicznym, przeprowadzonym na ochotnikach,  firma stwierdziła, że  drożdże zawierające selen  wpływają na zwiększenie odporności skóry na promieniowanie UV,  zmniejszają ryzyko powstania oparzeń słonecznych, zwiększają  produkcję melaniny. Jednocześnie badania wykazały znaczące zmniejszenie stresu oksydacyjnego spowodowanego wpływem promieniowania UV.

Przedstwicielsto firmy w Europie:

Europe

France
Lallemand SAS - Lal'Food
19, rue des briquetiers
31702 Blagnac Cedex
Tel: +33 (0) 562 745 555

 

Oprac.: Marta Kłopotowska

Na podstawie: Lallemand Health Ingredients

 

 

KOMENTARZE
Newsletter