Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu od 20 lat
Olej z czarnego kminku i dzikiej róży w kosmetykach do pielęgnacji ciała
Olej z czarnego kminku i dzikiej róży w kosmetykach do pielęgnacji ciała
Olej z „czarnuszki” pomocny przy infekcjach dróg oddechowych, łagodzący objawy alergii i astmy równie doskonale spisuje się, jako preparat pielęgnacyjny stosowany w leczeniu wielu problemów skórnych. Ekstrakt z róży odnawia naskórek, przyspiesza jego regenerację oraz rozjaśnia cerę i przebarwienia. Natural Sourcing informuje o dostępności tłoczonych na zimno, organicznych olejów z czarnego kminku oraz dzikiej róży.

Znanych jest ponad 1400 gatunków dzikiej róży na całym świecie. Ze względu na bogactwo zawartych w niej substancji, dzika róża (jej owoce i kwiaty) jest cennym surowcem zielarskim. Jako składnik leczniczych mieszanek ziołowych stosowana jest m.in.: w zaburzeniach krążenia i przy podwyższonym cholesterolu, zaś w przemyśle kosmetycznym używana głównie przy produkcji perfum, mydeł, etc.                                                                                                                                     Czarnuszka to roślina rosnąca głównie w zachodniej Azji i południowej Europie, liczy niewiele ponad 20 gatunków. Odwary z nasion czarnego kminu wykazują działanie moczopędne i żółciopędne. Wykorzystywana w chorobach autoimmunologicznych. Pomimo wielu udowodnionych właściwości leczniczych i pielęgnacyjnych sam surowiec nie jest dostępny w aptekach.
 

Główne składniki chemiczne, zawarte w oleju odpowiedzialne za terapeutyczne właściwości:

  1. Czarnuszki:
  • Proteiny,
  • Węglowodany,
  • Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT): Linolowy (omega-6) 52 – 67%, Oleinowy (omega-9) 17 – 26%, Linolenowy (omega-3) 0,1 – 1%,
  • Witaminy A, B1, B2, C i PP (niacyna, folacyna),
  • Minerały (wapń, potas, żelazo, magnez, selen i cynk).
  1. Dzikiej róży:
  • Witamina A (kwas trans-retinowy),
  • Witaminy C i E,
  • Likopen i β-karoten,
  • Kwasy: Oleinowy (omega-9) 13- 15 %, α-linolenowy (omega-3) 27 – 38%, Linolowy (omega-6) 41 – 51%.

Właściwości fizykochemiczne oleju „Nigella Sativa” oraz „Rose Hip” od Natural Sourcing:

Cechy

Czarny kmin

Dzika róża

metoda ekstrakcji

tłoczony na zimno

tłoczony na zimno

stabilność

2 lata

ponad 2 lata

odcień

żółty, złoty

bursztynowy

aromat

pieprzny

słodki, kwiatowy

lepkość

duża

średnia

 

Najaktywniejszym składnikiem oleju z czarnego kminku jest tymochinon o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Działanie przeciwzapalne wykorzystuje się w terapii łuszczycy i wyprysków, a antyoksydacyjne w kosmetykach przeciwstarzeniowych. Dowiedziono ponadto, że tymochinon jest skuteczny w leczeniu alergii.

 

Wskazania do stosowana ekstraktu z nasion czarnuszki:

  • Cera dojrzała, starzejąca się,
  • Wypryski, łuszczyca i inne stany zapalne skóry,
  • Uszkodzona, sucha i spierzchnięta skóra,
  • Suche, łamliwe i pozbawione blasku włosy.

Badania naukowe wykazują, iż olej z nasion czarnego kminku przyspiesza szybkość gojenia ran oraz wzmacnia system odpornościowy.  Zapewnia również wsparcie w profilaktyce i leczeniu raka skory.

Olej z dzikiej róży jest bardzo stabilny i nie pozostawia tłustych pozostałości na skórze. Bogaty w witaminę A zwiększa odnowę komórek i przyspiesza regenerację skóry. Jest silnym przeciwutleniaczem; ze względu na właściwości przeciwzapalne może być skutecznie wykorzystywany w preparatach przeznaczonych do pielęgnacji skóry trądzikowej. Jest idealnym składnikiem aktywnym w preparatach anti-aging i pielęgnuje skórę pooparzeniową.

Tłoczony na zimno olej z nasion róży stosowany jest w preparatach przeznaczonych do:

  • Pielęgnacji włosów,
  • Aromaterapii,
  • Higieny osobistej,
  • Pielęgnacji skóry,
  • Pielęgnacji ust.

Świadomość konsumentów związana z korzyściami wynikającymi ze stosowania preparatów kosmetycznych, zawierających naturalne składniki aktywne ciągle wzrasta. Natural Sourcing – członek Organic Trade Association (lider w promowaniu standardów ekologicznych / siedziba USA) jest jednym z czołowych dostawców naturalnych ekstraktów roślinnych, używanych przez największe firmy kosmetyczne na całym świecie.

Natural Sourcing – amerykańska firma specjalizująca się produkcją innowacyjnych surowców kosmetycznych, posiadająca w swojej ofercie ponad pięćset naturalnych, specjalistycznych składników.

Źródła

http://www.specialchem4bio.com/news/2014/07/28/natural-sourcing-commercializes-organic-black-cumin-oil-for-personal-care-product-formulations

http://ayurvedicoils.com/tag/health-benefits-of-black-cumin-seeds

http://www.specialchem4cosmetics.com/trends/organic/news.aspx?id=11386

KOMENTARZE
news

<Styczeń 2018>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Newsletter