Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Snow Algae Powder – efekt obniżenia kaloryczności diety receptą na młodość prosto z natury
Jak powszechnie wiadomo, zapobieganie procesom starzenia to nie tylko dbanie o skórę z zewnątrz; kluczową rolę pełni też odpowiednia dieta i odżywianie ciała od wewnątrz. Technologom firmy Mibelle Biochemistry Group udało połączyć się te dwa tory działania w jedną spójną metodę walki z upływem czasu.

Od kilkudziesięciu lat średni wiek, w którym mężczyźni i kobiety umierają z przyczyn naturalnych, uległ drastycznemu obniżeniu. Zjawisko to wynika z wielu czynników, do których zaliczyć można m.in. coraz większe skażenie środowiska czy też coraz bardziej przetworzoną żywność jaką spożywamy, co wpływa na niekorzystną rekombinacje genów, a tym samym obniżenie odporności, większą podatność na choroby itp.

 

Artykuł ten ma jednak na celu przyjrzenie się  problemowi z innej strony – mianowicie w czym tkwi sekret długowieczności i utrzymania stanu zdrowia jakim mogli cieszyć się nasi przodkowie.  Pomimo opisanych powyżej niekorzystnych zjawisk zachodzących stopniowo od lat, obserwuje się na świecie pewne grupy społeczne, których zmiany te niemalże nie dotyczą. Mowa tu między innymi o ludności japońskiej wyspy Okinawa, oraz innych odizolowanych od zachodniej cywilizacji społecznościach. Zaobserwowano, że członkowie tych społeczeństw, często plemion żyją wyjątkowo długo i wynik ten jest powtarzalny. Mieszkańcy Okinawy dożywają zazwyczaj  wieku lat stu i więcej. Sekret ich długiego życia to odpowiednia dieta – niezwykle bogata w składniki odżywcze i minerały, a przy tym skromna pod względem kaloryczności, z przewagą produktów roślinnych w jadłospisie. Podobne zjawisko występuje u kapłanów i mnichów wielu religii świata (m.in. buddyzmu), którzy w ramach ceremonii i rytuałów długi czas, regularnie poszczą. Długowieczność obserwuje się także u żółwi słoniowych z Galapagos, które preferują dietę roślinną. Analogiczne wyniki uzyskano w warunkach laboratoryjnych badając wpływ redukcji liczby spożywanych kalorii u myszy, szczurów, małp oraz psów.

 

W ostatnich latach zainteresowano się również efektem ograniczania kalorii u prostych organizmów takich jak porosty czy glony. Są to bardzo często jednostki żyjące w skrajnych warunkach środowiskowych – tzw. ekstremofile. Przedmiotem badań naukowców firmy Mibelle została tzw. alga śnieżna, czyli Zawłotnia śnieżna (Chlamydomonas nivalis W. – nazwa zbiorcza dla alg śnieżnych, gatunek – Chlamydocapsa sp.).  Jest organizmem jednokomórkowym, zwykle o postaci przetrwalnej, występuje w połączonych śluzem skupiskach. Alga ta wywołuje efekt tzw. czerwonego śniegu – odcień pochodzi od jej czerwonawych spor. Barwa ta chroni zawłotnię przed szkodliwym promieniowaniem i razem z postacią przetrwalną jest odpowiedzią na ekspozycję słoneczną (wiosną pod śniegiem alga jest zielona i rozmnaża się).

Organizm ten, bytując w warunkach ekstremalnie niskiej temperatury, silnego promieniowania słonecznego oraz stałego deficytu składników odżywczych, przystosował się wykształcając minimalne zapotrzebowanie metaboliczne (CO2, woda, światło i minerały). W ramach adaptacji, alga śnieżna wytwarza również związki chemiczne, charakterystyczne dla  jej ascetycznego trybu bytowania. To właśnie tym substancjom postanowiono się bliżej przyjrzeć i sprawdzić czy nie otworzą w medycynie przeciwstarzeniowej  nowej furtki.

Metodami biotechnologicznymi pozyskano z algi śnieżnej ekstrakt, który finalnie uzyskał formę pudru (Snow Algae Powder). Jak wykazały badania in vitro na fibroblastach i keratynocytach oraz in vivo, ekstrakt z algi śnieżnej istotnie wykazał wyraźny efekt anti-aging. Jego składniki aktywne wywołują w organizmie efekt analogiczny do obserwowanego u organizmów ( w tym ludzi) jedzących oszczędnie bądź też regularnie odbywających głodówki.

Ochrona organizmu przed starzeniem polega w tym przypadku na stymulowaniu ekspresji genu kodującego proteinę młodości KLOTHO, a tym samym utrzymaniu jej w stanie żywotności i aktywności biologicznej. Białko to odpowiada przede wszystkim za ochronę innej proteiny młodości, FOXO1 obecnej w jądrze komórkowym i pełniącej rolę czynnika transkrypcyjnego. FOXO1 aktywuje transkrypcję genów powiązanych z procesami detoksykacji organizmu i naprawy genów, tym samym zapobiegając trwałym uszkodzeniom i mutacjom materiału genetycznego oraz procesom wolnorodnikowym. KLOTHO inhibituje fosforylację FOXO1,  która oznaczałaby jego trwałą dezaktywację.

Dodatkowo składniki ekstraktu Snow Algae stymulują aktywność enzymu AMPK (kinaza aktywowana przez 5’AMP), odpowiedzialnego za utrzymanie homeostazy (dynamicznej równowagi) energetycznej w komórkach.  Z wiekiem aktywność tego enzymu naturalnie spada, co powoduje zaburzenia metabolizmu głównie tłuszczów, ale również węglowodanów. Sprawnie działająca „sieć” AMPK w organizmie warunkuje prawidłową gospodarkę tłuszczową (także w stosunku do układu nerwowego) jak i węglowodanową – zapewnia odpowiednie zaopatrywanie mózgu w glukozę oraz reguluje wydzielanie insuliny w odpowiednich dawkach. Utrzymanie odpowiedniej aktywności AMPK pozwala chronić organizm przed szkodliwym wpływem nadmiaru kalorii w organizmie oraz utrzymać komórki ( w tym skóry czy układu nerwowego) w stanie dobrego odżywienia.

Kolejnym torem działania substancji aktywnych  Snow Algae Extract jest indukowanie syntezy odmian I i III kolagenu w komórkach starzejącej się skóry, co pozwala nie tylko zapobiegać, ale i naprawiać istniejące już ubytki jej elastyczności. Ponadto ekstrakt ten pomaga w odbudowie bariery ochronnej skóry (obniża TEWL), pomagając ją chronić nawet w zimowych warunkach, oraz redukuje plamy i przebarwienia.

 

Podsumowując, metabolity Chlamydocapsa sp. pozwalają na wielotorową prewencję oraz niwelowanie oznak starzenia skóry na poziomie komórkowym, jak i posiadają względem niej właściwości ochronne, rozjaśniające i nawilżające. Można śmiało powiedzieć, że surowiec ten niejako „aktywuje  ścieżkę młodości” w skórze oraz jest nowatorskim zastosowaniem efektu dietetycznego, zachodzącego w całym ustroju – na skórę.

Źródła

Materiały promocyjne firmy Mibelle Biochemistry Group

KOMENTARZE
Newsletter