Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Nowe przepisy dotyczące znakowania produktów spożywczych
22.03.2010
Parlament Europejski przyjął nowe reguły w znakowaniu żywności. Projekt zakłada, że teraz wybór produktów żywnościowych będzie łatwiejszy ze względu na bardziej uproszczone i ujednolicone etykiety.
Nowe przepisy przewidują umieszczenie na produktach żywnościowych danych o kaloryczności produktów, zawartości tłuszczów, tłuszczów nasyconych, cukru i soli. Wartość energetyczna będzie podawana na 100 gramów lub mililitrów produktu albo na jedną porcję.

Według tych przepisów, informacja zawierająca ilość kalorii powinna znajdować się na froncie produktów, gdyż ułatwi to konsumentom wybór oraz porównanie żywności. Ponadto zostanie zlikwidowane znakowanie kolorami, czyli tzw. system „świateł ulicznych”. Jest to metoda reklamowana przez Brytyjczyków, która często wprowadzała konsumentów w błąd.

Dodatkowo na etykietach mięsa czerwonego, drobiu, produktach mleczarskich, świeżych warzyw i owoców oraz innych wyrobach jednoskładnikowych będzie umieszczana informacja o kraju pochodzenia. Jednocześnie takie same wymogi będą dotyczyć i przetworzonych produktów spożywczych, które zawierają mięso czerwone, drób oraz ryby. Jednak dane o wartości odżywczej nie obowiązują napoje alkoholowe.

Na realizację projektu nowelizacji etykietek Parlament Europejski wyznaczył trzy lata dla dużych firm na całym terenie Unii Europejskiej. Natomiast małe przedsiębiorstwa (czyli o przychodach do 5 milionów euro) mogą je zmienić w ciągu 5 lat od ich zatwierdzenia.
KOMENTARZE
Newsletter